Ontslag op staande voet

Ontslag op staande voet, wat nu?

U bent ontslagen op staande voet en u vraagt zich af wat u moet doen. Ook vraagt u zich af wat een ontslag op staande voet voor u betekent. Wij leggen u hieronder uit wat de gevolgen van een ontslag op staande voet voor u zijn. Middels tips leggen wij u bovendien uit wat u kunt doen bij een ontslag op staande voet.

Ontslag op staande voet aanvechten/ terugdraaien

In de praktijk worden werknemers in het gros van de gevallen mondeling ontslagen op staande voet. Uw werkgever zegt met duidelijke woorden dat u ontslagen bent op staande voet. Of uw werkgever zegt het met minder duidelijke woorden zoals dat u naar huis mag en niet meer hoeft terug te komen. Vaak wordt het mondeling gegeven ontslag op staande voet schriftelijk bevestigd. U krijgt de schriftelijke bevestiging vaak mee naar huis of u krijgt het thuis opgestuurd.

U bent dan op staande voet ontslagen en uw arbeidsovereenkomst is dan ook per direct opgezegd door uw werkgever. Dit betekent dat u geen werkzaamheden meer voor uw werkgever mag uitvoeren en dat u geen recht meer heeft op loon. Bovendien heeft u  geen recht meer op een WW-uitkering of ziektewetuitkering indien u het ontslag op staande voet niet aanvecht.

Een ontslag op staande voet moet aan strikte wettelijke voorwaarden voldoen. Zo mag een werkgever een werknemer slechts ontslaan op staande voet als er een dringende reden is. Vaak is deze dringende reden er niet of wordt een werknemer niet op de juiste wijze ontslagen op staande voet. Wij adviseren u daarom om altijd juridisch advies in te winnen. Met een arbeidsrecht advocaat of arbeidsrechtjurist kunt u het ontslag op staande voet terug draaien of uw recht op een WW-uitkering/ziektewetuitkering veilig stellen. Het heeft dus altijd zin om hier tegen iets doen. Doe dit enkel niet alleen, maar laat u bijstaan. In de praktijk gaat het namelijk nog wel eens mis als werknemers het ontslag op staande voet zelf aanvechten. Wacht niet te lang, bel direct naar: 06- 20 19 43 29. Om het ontslag op staande voet aan te vechten heeft u immers slechts 2 maanden.

Gevolgen ontslag op staande voet

 • Einde arbeidsovereenkomst;
 • Loonstop;
 • Verval van recht op een WW-uitkering of ziektewetuitkering;
 • Geen recht op een ontslagvergoeding;
 • U mag geen werkzaamheden meer uitvoeren voor uw werkgever, u zit dus zonder werk;
 • U dient uw werkgever een (gefixeerde) schadevergoeding te betalen, omdat u schadeplichtig bent geworden.

Ons advies

De gevolgen van een ontslag op staande voet zijn vergaand. Wij adviseren u daarom om actie te ondernemen tegen het gegeven ontslag op staande voet. Men vergist zich vaak in de gevolgen van een ontslag op staande voet. Uit ervaring blijkt dat werknemers er een potje van maken als zij het ontslag op staande voet zelf gaan aanvechten. 

Wij adviseren u om niet zelf het ontslag op staande voet aan te vechten, maar het ontslag op staande voet aan te laten vechten door een ervaren arbeidsrechtjurist die gespecialiseerd is in het ontslagrecht. Bij ons vindt u ervaren arbeidsrechtjuristen met meer dan 15 jaar ervaring met het ontslagrecht. In de meeste gevallen lukt het ons om de juridische kosten te verhalen op de werkgevers waardoor onze cliënten ons niets verschuldigd zijn en als het ware gratis bijgestaan worden tijdens een ontslag op staande voet procedure. Wacht niet te lang, bel direct naar: 06- 20 19 43 29. Om het ontslag op staande voet aan te vechten heeft u namelijk slechts 2 maanden.

Tips bij ontslag op staande voet

 1. Onderteken niets!
 2. Schrijf een protestbrief!
 3. Lever bedrijfseigendommen niet op eigen initiatief in.
 4. Blijf beschikbaar voor werk.
 5. Voer uitsluitend schriftelijke correspondentie.
 6. Win juridisch advies in en laat u juridisch bijstaan. Let op: niet iedere jurist is bekwaam om een ontslag op staande voet succesvol aan te vechten. U dient te worden bijgestaan door een arbeidsrecht jurist of advocaat met ervaring met het ontslagrecht. Wij beschikken over arbeidsrecht juristen en arbeidsrecht advocaten met meer dan 15 jaar ervaring met het ontslagrecht. Neem vrijblijvend contact met ons op door te bellen naar: 06-20 19 43 29.
 7. Zoek ander werk en vraag een WW-uitkering aan.
goedkoop juridisch advies